Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu 14. Maddesinde uzaktan çalışmaya ilişkin temel esaslar belirlenmiş, konuya ilişkin yönetmelik ise 10.03.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Öte yandan; MPHB formlarında uzaktan çalışma gün sayısı eklenmiş, bildirimlerin duruma uygun biçimde yapılmasına olanak sağlanmıştır. SGK tarafından uzaktan çalışma günlerinin sigorta bildirimlerine ilişkin esasları açıklayan genel yazı yayınlanmış olup, genel esaslar aşağıdaki gibidir;
- Uzaktan çalışmanın yazılı olarak düzenlenmesi zorunludur.
- İşçinin çalışmasının tamamı uzaktan çalışma esasına dayalı olarak düzenlenebildiği gibi, kısmi olarak da uzaktan çalışılabilmektedir.
- Uzaktan çalışma süresi, belirli bir süre için uygulanacaksa başlangıç ve bitiş tarihleri yazılı olarak düzenlenmelidir.
- Çalışmasının tamamını uzaktan çalışma biçiminde gerçekleştirecek işçinin uzaktan çalışma gün sayısı ile sigorta gün sayısı eşit olacaktır. Bu durumda; hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri de uzaktan çalışma gün sayısına eklenerek bildirim yapılacaktır. Tam zamanlı olarak uzaktan çalışan işçinin sigorta gün sayısı da uzaktan çalışma gün sayısı da 30 olarak bildirilecektir.
- Karma çalışmalarda, uzaktan çalışma gün sayısına hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri eklenmeyecektir. Bu durumda işçinin fiilen uzaktan çalıştığı gün sayısı uzaktan çalışma gün sayısı olarak bildirilecektir.
Söz gelimi haftada 3 gün uzaktan çalışma yapan işçinin sigorta gün sayısı 30 olarak bildirilecek, uzaktan çalışma gün sayısı da fiilen uzaktan çalıştığı gün sayısı olacaktır. Haftada 5 gün çalışan bir işçi çalışmasının yarısını uzaktan çalışma esası ile gerçekleştirdiğinde, söz konusu ayda 22 iş günü olduğu var sayıldığında uzaktan çalışma gün sayısı 11 gün olarak bildirilecektir.